Close
3816 EJ Amersfoort Ariaplein 45
+31 (0)6 175 415 26
centaurium2000@gmail.com
Ma - Vr 8.30 - 18.00

Natuur­­genees­wijze

De natuurgeneeskunde is een geneeskunst die uitgaat van de mens als een geheel. De symptomen worden niet los behandeld maar in zijn geheel samen genomen. Door middel van een uitgebreid vragengesprek wordt er gezocht naar een samenhang tussen alle symptomen die nu aanwezig zijn maar ook die in het verleden aanwezig waren. Vervolgens wordt er een therapeutisch plan opgesteld dat als doel heeft om het natuurlijke genezend vermogen, iets dat ieder individu bezit, te stimuleren om zo de genezing in gang te zetten. Het gegeven advies kan weer gecombineerd worden met een aromatische kruiden massage. De massageolie is dan gericht op de klacht en samengesteld met behulp van essentiële kruiden oliën oftewel aromatherapie.

Reguliere Geneeswijze

In de praktijk wordt ten aller tijde naar een samenwerking gestreefd tussen de niet alternatieve, reguliere, geneeswijze en de complementaire geneeswijze. Iedere geneeswijze heeft zijn eigen sterke kant. Beide zijn belangrijk voor uw gezondheid.

Kruidengeneeswijze

De kruidengeneeswijze is een oeroude geneeskunst die onze grootouders al gebruikten. Van oudsher wordt bijvoorbeeld Centaurium erythraea, oftewel het duizendguldenkruid gebruikt. Het werd vooral gebruikt als koortswerend middel. In de Middeleeuwen legde men de naam uit als centum wat honderd en aurum wat goud betekent. Het kruid zou dus honderd(en) goudstukken waard zijn. In de volksgeneeswijze was het een echt toverkruid. Men geloofde dat wanneer men op St. Jansdag stilletjes het duizendguldenkruid plukte om precies 12 uur ‘s middags en een stukje ervan in zijn beurs stopte, dat er dan altijd geld in zou zijn! Tegenwoordig wordt het kruid door de aanwezigheid van veel bitterstoffen met name gebruikt voor het spijsverteringssysteem en afweersysteem. Kruiden worden in de praktijk voorgeschreven in de vorm van kruidenpreparaten en/of kruidentheeën.

Voedingsadviezen

Veel therapieën die voorgeschreven worden kunnen (tijdelijk) ondersteund worden met voedingsadviezen. Een goed en gezond eetpatroon is de basis voor een goede gezondheid. Heeft men last van bijvoorbeeld de maag, gewrichten, vermoeidheid, stress o.i.d. dan is een aangepast voedingspatroon gewenst.

Massage

Een natuurgeneeskundige therapie wordt vaak ondersteund middels een massage. De massagetechnieken die gebruikt worden vinden hun oorsprong in de sportmassage, ontspanningsmassage, lymfedrainage, acupressuur, voetreflexmassage etc. Het klachtenpatroon bepaald of er gemasseerd wordt, welke technieken toegepast worden, hoe vaak er gemasseerd wordt en hoelang.

Aromatherapie

In de praktijk worden bijna alle massagevormen ondersteund met behulp van essentiële oliën. Ter plekke wordt bepaald welke oliën het beste gebruikt kunnen worden. Aromatherapie is het ‘kleine zusje’ van de kruidengeneeswijze. Men kent het van de televisie als geurbestanddeel van diverse schoonheidsprodukten. Aromatherapie reikt echter veel verder dan dit beeld. De aroma’s zijn niets anders dan plantenbestanddelen die via hun specifieke inhoudsstoffen en dus hun specifieke werking invloed kunnen uitoefenen op ons lichaam. Door het bijvoorbeeld in een crème of massageolie te verwerken kunnen de werkzame bestanddelen door de huid gewerkt worden en via de bloedbaan het hele lichaam bereiken. Het heeft dus zijn werking op de huid zelf, via de bloedbaan op onze organen en via de neus op onze gemoedstoestand. De aromatherapie is een effectieve maar nog veelal onbekende tak van de natuurgeneeswijze.

Een natuurgeneeskundig consult wordt steeds vaker vergoed door uw verzekerings­maatschappij. Check uw polis vandaag nog!

Maak meteen een afspraakMaak meteen een afspraak

Nieuwsbrief