Close
3816 EJ Amersfoort Ariaplein 45
+31 (0)6 175 415 26
centaurium2000@gmail.com
Ma - Vr 8.30 - 18.00

Massages

Een natuurgeneeskundige therapie wordt vaak ondersteund middels een reflexzone behandeling op de bank. De technieken die gebruikt worden, vinden hun oorsprong in de lymfedrainage, acupressuur, aromatherapie, voetreflexmassage, sportmassage, ontspanningsmassage, etc. Het klachtenpatroon bepaalt of er behandeld wordt, welke technieken toegepast worden, hoe vaak er behandeld wordt en hoelang. Natuurlijk wordt hierin ook rekening gehouden met de wensen van de klant. Hieronder staat een greep uit de vele mogelijkheden.

Sportmassage

Bij sportmassage richt men zich op de mens in beweging. Het voorkomen van blessures tijdens sporten en in het dagelijkse leven. De massage richt zich met name op de doorbloeding in de spieren. Hierbij maakt men gebruikt van diverse strijkbewegingen (effleurages), knedingen (petrissages), kloppingen (tapotementen), schuddingen etc. Door het uitvoeren van rek- en krachtoefeningen kan preventief een overbelasting van het bewegingsapparaat worden voorkomen of de gevolgen worden beperkt.

Afspraak makenAfspraak maken

Ontspanningsmassage

Centaurium-cursussen

Uiteraard is het ook mogelijk om een (preventieve) ontspanningsmassage te nemen. Deze is gericht op het geestelijke welzijn, het stimuleren van het eigen genezend vermogen van het lichaam en het voorkomen van blessures. De ontspanningsmassage zorgt er voor dat lichaam en geest in goede conditie blijven. Het is een goed rustpunt in het hectische leven dat we vaak hebben.

Afspraak makenAfspraak maken

Bindweefsel behandeling / massage

Bindweefselmassage cupping

Wat is Bindweefel en hoe werkt het?

Bindweefsel heeft als functie om delen in het lichaam te verbinden, steun te geven, heeft een functie bij ons afweer, transport- en voedingsfunctie, waterhuishouding. Kortom vele belangrijke functies.

Als bindweefsel van de huid gaat verkleven met de onderlaag dan raken al deze functies verstoord. Huid gaat vastzitten, bloedvaten, zenuwbanen raken bekneld. Dit geeft dus verkleving op dat stukje lokaal gebied van het lichaam maar ook reflexmatig op andere delen in het lichaam.

Reflexmatige relaties tussen verklevingen rond het wervelkolom en andere structuren in het lichaam als huid, spieren, botten/gewrichten en bijbehorende organen noemt men segmentale (reflexmatige) relaties.

Hoe gaat een bindweefselbehandeling in z’n werk?

Een bindweefselbehandeling vind plaats zonder olie. De huid wordt op diverse manieren losgemaakt van de onderlaag met als doel om de doorbloeding te herstellen, verzuring tegen te gaan en/of reflexmatig andere delen in het lichaam te ondersteunen.

Deze behandeling wordt doorgaans als stevig ervaren. Tijdens de behandeling zal ik regelmatig aan u vragen hoe intens u het ervaart om vervolgens de technieken die ik gebruik aan te passen. Maar de resultaten mogen er zijn!

Ik maak daarbij gebruik van mijn handen en/of van cuppings (zie foto hierboven)

De behandeling sluit ik af met een ontspannende olie sport massage om de spieren te kneden en om de huid weer te laten ontspannen. Eventueel aangevuld met ondersteunende kruiden oliën voor een verhoogd effect.

1Meer lezen

Segmentale relaties verder uitgelegd

De cervicale – nek wervels (C1-C8) verzorgen de structuren van het hoofd, de schoudergordel, schouder, elleboog en de arm.

De thoracale borstwervels (T1-T9) verzorgen de thorax (borstgebied) en de daar liggende bovenbuik organen.

De onderste thoracale wervels (T10-T12) en de lumbale – onderrug wervels (L1-L5) verzorgen de structuren en de organen in onderbuik en bekken, lies/heup, de benen, voet/enkel, bil hamstrings en kuit.

Om een voorbeeld te geven:

  • Lumbaal 3 onderrug wervel heeft een relatie met de knie en de quadriceps spier in het bovenbeen.
  • Cervicaal 5 halswervel heeft een relatie met diverse schouder -spieren.
  • etc.

Dit is in een notendop de diepere werking van een (reflexmatige) bindweefselmassage.

Mogelijke na-reacties op de behandeling kunnen zijn:

Positieve reacties:
• bewegingsontlading, je hebt meer bewegingsvrijheid
• warme, tintelende handen of voeten
• het voelt losser aan
• Loomheid, slaap, vermoeid gevoel
• zwaar gevoel
• tranen, neusvocht
• darmrommelingen en -geluiden
• jeuk, kriebels

Negatieve reactie:
• een periode van verhoogde pijngevoeligheid of beurs gevoel
• onrust
• misselijkheid
• hoofdpijn
• etc.
• deze mogen niet langer dan 24-48 uur aanhouden. Houdt dit effect langer aan dan moet de intensiteit bij de volgende behandeling aangepast worden

Ook kunnen deze negatieve reacties tijdens de behandeling optreden, in dat geval wordt de behandeling gelijk aangepast.

Afspraak makenAfspraak maken

Voetmassage / Voetzonereflex

De voeten zijn de onderdanen van ons lichaam. Ze worden zwaar belast en vaak vergeten. Een overheerlijke voetmassage is dan ook ontspannend voor de voeten zelf, maar ook voor uw geest. Door letterlijk even ver van het hoofd, uw voeten te laten masseren wordt alle stress als het ware naar beneden getrokken. Dus ook goed voor een ontspannen geest. Daarbij is het ook zo dat op de voeten diverse reflex punten zitten van organen. Door deze zones te behandelen, worden deze organen op afstand dus reflexmatig beïnvloed. Conclusie: Een voetmassage heeft een genezende werking op het hele lichaam. Eventueel kan deze massage vooraf worden gegaan door een voetenbad met daarin kruiden die de doorbloeding nog eens extra bevorderen.

Afspraak makenAfspraak maken

Aromatherapie-behandeling

Aromatherapie2

Een aromatherapie behandeling is een holistische behandeling waar technieken de revue passeren uit de acupressuur, voetreflexologie,  lymfedrainage, speciale verrichtingen en ontspanningsmassage. Dit alles ndersteunt door een geurige kruiden olie afgestemd op de klant. Bij een aromatherapie behandeling wordt de rug, schouders, benen, voeten, armen, hoofdhuid, gezicht en buik betrokken.

Indien van toepassing wordt de aromatherapie behandeling ondersteund met producten zoals crèmes, gels, bad oliën, geurstick etc. Deze worden meegenomen naar huis zodat de cliënt zelf de therapie kan ondersteunen.

Afspraak makenAfspraak maken

(Bedrijfs-) stoelmassage

bedrijfsstoelmassage

De technieken van de stoelmassage zijn met name geschikt voor stressgerelateerde, meestal beroepsmatige klachten. Denk maar aan RSI, rugklachten, hoofdpijn en migraine. Een stoelmassage verhoogt de concentratie, stimuleert de bloedsomloop, reduceert spanning en stijfheid in de spieren, verminderd vermoeidheid en pijn. De massage heeft een sterk preventieve werking en werkt stressverlagend. In bedrijven is dit een ideale massagevorm aangezien de massage slechts 15-20 minuten in beslag neemt. Tevens is het bijzondere van deze massagetechniek dat de cliënt zijn/ haar kleding aan kan houden. Ook buiten de bedrijven wordt er stoelmassage gegeven. Grote sporttoernooien zijn hiervan een goed voorbeeld. Binnen de praktijk is het ook mogelijk om stoelmassage te ontvangen. Geef wel duidelijk vooraf aan dat het om een stoelmassage gaat. U kunt meer informatie lezen over Bedrijfsstoelmassage op deze pagina.

Afspraak makenAfspraak maken

Zwangerschapsmassage

zwangerschap

Een massage tijdens de zwangerschap bestaat ook tot de mogelijkheden. Het lichaam krijgt in deze periode veel te verduren. De huid wordt extra belast en mentaal kan men ook uitgeput raken. Een massage kan dienst doen als extra verwennerij en kan helpen om kleine klachten te verlichten. Een zwangerschapsmassage wordt alleen gegeven op zwangere vrouwen waar geen complicaties bij voorkomen. De zwangere dame ligt op haar rug, zij of zit rechtop in een ergonomische massagestoel. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en het stadia waarin de zwangerschap zich bevindt.

Afspraak makenAfspraak maken

Borstweefsel behandeling / massage

borstmassage

Borsten hebben vele betekenissen in ons leven. Ze staan symbool voor onze vrouwelijkheid, seksualiteit en de mogelijkheid om kinderen te voeden. Deze symboliek samen met de ervaring en gevoeligheid hier omheen, zorgt ervoor dat we het simpele feit vergeten dat borsten ook gewoon lichaamsweefsel is dat zorg en onderhoud nodig heeft. Veel vrouwen ervaren op bepaalde tijden symptomen van volheid en gevoeligheid in de borsten. Velen hebben borsttrauma door medische ingrepen als gevolg van borstvergroting of -verkleining of ingrepen die bedoeld waren voor diagnostiek of andere behandelingen. Ook onze levenscyclus heeft invloed op veranderingen in de borsten. Borsten worden vaak opgesloten in strakke kledingstukken, iets dat niet ideaal is voor de bloed- en lymfe circulatie. Daarbij zitten er in de borsten geen spieren die helpen om ze te bewegen.
Massagetherapie is een vriendelijke en effectieve manier om verlichting te geven bij enkele klachten rondom de borsten. Borstmassage is een lichte massagetechniek om de circulatie te bevorderen en om het vocht te draineren. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van hydrotherapie om volheid en stuwing te verlichten.

1Meer lezen

Veel vrouwen kunnen littekens hebben die borstpijn veroorzaakt, ze ’trekken’ waardoor er vocht ophopingen in de borsten ontstaan. Massage kan de littekens zachter maken, net als warmte pakkingen rond de borsten.
Het letterlijk blootgeven van de borsten kan een gevoelig iets zijn voor sommige vrouwen. Er zijn wel alternatieven door een doek er over heen te laten liggen, echter bij het masseren van littekens is het zonder handdoek effectiever.

Indien tijdens de massage onregelmatigheden gevonden worden zal er altijd doorverwezen worden naar de huisarts voor verdere diagnose. De cliënt blijft ten aller tijde zelf verantwoordelijk voor haar eigen borstonderzoek.

Wanneer een borstmassage nemen?

Een borstmassage kan aangevraagd worden om diverse redenen:
• Als onderdeel van een holistische massage
• Omdat er klachten zijn rondom het borstweefsel. Denk aan volheid, operaties, vochtophoping etc.
• Na/tijdens zwangerschap en borstvoeding
• Overwinning van fysiek en/of psychologisch trauma

Afhankelijk van de reden zal de borstmassage kort of lang zijn, denk aan 10 minuten tot 30 minuten.
De borstmassage valt uiteen in verschillende onderdelen die afhankelijk van de reden voorkomen in het consult.
De massage kan gericht op de vochthuishouding, spieren, borstweefsel zelf, armen, gezicht etc.

Indicaties voor borstmassage?

• Vol gevoel (congestie) en zwelling
• Ongemak rondom de zwangerschap, borstvoeding en het fles geven
• Premenstruele en menopauze gevoeligheid
• Borstpijn
• Borst operatie – litteken massage
• Postoperatieve symptomen
• Voor cliënten die een holistische massage willen, inclusief de borsten
• Voor cliënten die als persoonlijk doel hebben om zich meer comfortabel te voelen als hun borsten worden aangeraakt.
• Betere kennis van je eigen borsten waardoor je zelf beter borstonderzoek kunt doen.

Wanneer GEEN borstmassage nemen?

Wanneer wordt een borstmassage niet toegepast:
• Bij wat voor ontsteking dan ook aan of rond de borsten
• Indien er een nog ongediagnostiseerde zwelling zich in de borst bevindt
• Bij abcessen
• Als de massage pijn of andere klachten veroorzaakt
• Als de cliënt aangeeft dat het niet aangenaam aanvoelt of het gewoon niet meer wil, om wat voor reden dan ook.
• Indien de therapeut om wat voor reden dan ook zich niet (meer) in de massage kan vinden
• Cliënt en therapeut kunnen om wat voor reden dan ook, niet (meer) open communiceren

Afspraak makenAfspraak maken

Nieuwsbrief